top of page

Werken met je innerlijke familie

In coachsessies zijn er veel verschillende manieren om naar jezelf en de situatie te kijken. Ik werk graag met (letterlijke) opstellingen van de innerlijke familie. Ik ervaar zelf dagelijks dat dit een krachtige manier is om te ontdekken wie en wat er in jou geraakt wordt in een bepaalde situatie. Als je dit weet, dan kom je er ook veel sneller achter wat je nodig hebt en wat je kunt doen. Want waarom reageer je zoals je reageert? Inderdaad vraag het aan de leden van je innerlijke familie, samen kom je daar achter! Bovendien helpt deze manier van kijken je naast de relatie met jezelf ook in de relatie met anderen.


Ben jij je bewust van welke kant jij van jezelf laat zien?

De innerlijke familie wordt ook wel Schildenmodel genoemd en is een psychologisch model, gebaseerd op het Noord-Amerikaanse sjamanisme en de westerse strategische systeemtheorie, ontwikkeld door Arienne Klijn. Er wordt gewerkt met de archetypische energie van het mannelijke, het vrouwelijke en het kinderlijke in ieder van ons. Wat dat betekent? Nou denk maar eens aan een klein jongetje, wat zie je? Wat doet hij? Hoe beschrijf je zijn houding?
Deze manier van kijken naar jezelf en dus ook jouw innerlijk biedt op een speelse en tegelijkertijd diepgaande manier inzicht in patronen en geeft je praktische handvatten om dingen in je dagelijks leven concreet anders te gaan aanpakken.


Bij het werken met het Schildenmodel gaan we er vanuit uit dat ieder van ons een innerlijk jongetje, meisje, man en vrouw in zich heeft. Dit zijn als het ware vier “schilden” of vier “gezichten” die we in ons dagelijks leven aanwenden. Zij hebben alle vier een rol en houding die je terug kunt zien in je eigen houding.

Meer weten? Kijk dan eens naar onderstaand introductie filmpje en lees onderstaande beschrijvingen. 

Of doe de zelftest op www.innerlijkefamilie.nl. 


Jongetje

Je innerlijk jongetje staat voor je vuur, hij is je ondernemende kant: leergierig, nieuwsgierig, avontuurlijk, spontaan, altijd in voor iets nieuws, speels, creatief en origineel. Het is je eigenheid. Als het goed gaat met je jongetje, merk je dat aan je energie. Je hebt zín in dingen! Dus als je (op dit moment) een vraag hebt over je energiebalans, of ontdekken wat jij nu eigenlijk écht wilt in het leven, dan kunnen we samen op zoek gaan naar jouw innerlijke jongetje en hem stimuleren.

Meisje

Je innerlijk meisje staat voor je kwetsbare kant; zij is open, vol vertrouwen, zoekt veiligheid en is sterk gericht op harmonie. Je meisje is puur, onschuldig en wil erbij horen, verbinding ervaren.  Dus als jij op deze site kijkt omdat je verdriet, pijn, teleurstelling of angst ervaart, dan gaan we aandacht besteden aan het vinden van rust om te herstellen en te heen door manieren te vinden om tot acceptatie te komen en los te laten. De vraag die centraal staat is wat jij nodig hebt om te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Laten we samen dat vertrouwen terug vinden.

Man

Je innerlijke man staat voor je denk- en daadkracht. Hij is koersvast, analytisch, resultaatgericht, no nonsens, besluitvaardig, ambitieus, recht voor zijn raap. Dankzij je man krijg je dingen voor elkaar, bereik je wat je wilt en waardevol vindt. Als het goed gaat met jouw innerlijke man ben je tevreden, ervaar je vol-doen-ing en ben je trots op wat je doet! Als het tijd wordt om niet wéér in dezelfde valkuil te stappen, dan is het tijd dat jouw innerlijke man geholpen wordt nieuwe doelen te stellen. En dan op zoek gaan naar wie inhoudelijk een goede sparringspartner is om oplossingen te vinden.

Vrouw

Je innerlijke vrouw staat voor je vermogen om de werkelijkheid aan te kijken, te dragen en te verteren. Je vrouw is ook het domein van je zelfzorg en de zorg voor anderen. Nuchter en met compassie voelt zij aan wat wijs, waardevol en reëel is in elke situatie. Als het goed gaat met je vrouw ervaar je rust in jezelf en zit je, letterlijk en figuurlijk, lekker in je vel! Dus misschien heb jij op dit moment gewoon even wat extra steun nodig, zodat je dingen weer wat beter kunt (ver)dragen. Technieken als meditatie, mindfulness en samen reflecteren kunnen je veel verder helpen.

bottom of page