
Beat By Beat
Bij ups en downs in hart en leven!
Nieuws en weetjes over stress, herstel en de blijvende zoektocht naar balans!
Met enige regelmaat deel ik mijn kennis en ervaring om jou te helpen zelf de regie te nemen over je leven.

Ooit van 'Karōshi' gehoord?
26 oktober 2020
In november is het in Nederland de nationale week van de werkstress. Tijd voor een checkup voor alle Nederlanders, dus ook voor jou : ) Want voel jij eigenlijk het verschil tussen gezonde druk en ongezonde stress? In Japan zijn ze erachter gekomen dat niet iedereen de signalen op tijd herkend...
Burn-out, dat woord ken je vast wel en helaas zijn er ook steeds meer mensen die daar letterlijk de betekenis van kennen, helaas leren we die pas écht kennen wanneer we er zelf mee geconfronteerd worden. En dit fenomeen - burn-out - lijkt sinds de start van de corona crisis begin 2020 toe te nemen. Door het thuiswerken voegen mensen extra uren toe aan hun werkdag, wordt er door velen minder bewogen en voor mensen in de zorg lijkt het erop dat de eisen van werk te veel aan het worden zijn.
Om burn-out te begrijpen, kan het handig zijn om dit te vergelijken met ‘overtraining’, een term die wordt gebruikt in duursporten. Begin van de twintigste eeuw kwamen de eerste schadelijke effecten van overmatige training aan de orde, maar pas in de jaren tachtig begonnen fysiologen met meer interesse naar dit onderwerp te kijken en bedachten ze de term ‘overtraining syndroom’. Ze erkenden dat meer training niet noodzakelijk meer uithoudingsvermogen, kracht of snelheid betekende; in feite, als de training overdreven was en een atleet bleef duwen en duwen, was het mogelijk dat de prestaties afnamen en het risico op letsel of ziekte zou toenemen.
Omdat de hersteltijd mogelijk maanden (en soms langer) is, kunnen de gevolgen voor een topsporter ernstig zijn. Prestaties verdwijnen en, wat sowieso een korte carrière is, kan ernstig worden beïnvloed en in sommige gevallen worden beëindigd. Als gevolg hiervan zijn bewegingswetenschappers nu de trainingsbelasting, het herstel en het welzijn van de atleet krachtig aan het monitoren om een veilig niveau van maximale progressie te garanderen.
In veel opzichten kunnen de principes van 'overtraining' worden gebruikt om het concept van burn-out uit te leggen. Fysiologisch is de reactie van een burn-out vergelijkbaar met de overtraining van de atleet. Overmatig werk en minimaal herstel leidt tot een verhoogde afgifte van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Deze hormonen kunnen ons helpen om door te gaan, maar als de niveaus te veel stijgen, kunnen ze een corrosief effect hebben op de hersenen en het lichaam; oftewel, deze hormonen kunnen een onherstelbare schade toebrengen. Uiteindelijk kan de verhoogde productie van adrenaline en cortisol maar een bepaalde tijd duren; als het lichaam voortdurend wordt gepusht kunnen de bijnieren vermoeid raken, stoppen ze met het produceren van de hormonen en treedt 'burn-out' op.
Burn-out kan symptomen vertonen zoals pijn in het lichaam, gewichtsverlies, een verlaging van de bloeddruk en verlies van lichaamshaar, maar de grootste uitdagingen zijn vaak het gevoel van vermoeidheid, apathie en een verminderd zelfrespect. In de meest ernstige gevallen vinden mensen het simpelweg onmogelijk om de energie te verzamelen om hun huis te verlaten. Soms geassocieerd met de diagnoses depressie of chronisch vermoeidheidssyndroom, is dit emotioneel veeleisend en kan de relatie met jezelf of met anderen gespannen zijn.
Wie ooit zelf met een burn-out te maken heeft gehad, weet hoe schadelijk dit kan zijn. Aanpassing van werkdruk, uren en coaching zijn allemaal nuttig, maar deze reactieve strategieën moeten worden aangevuld met proactieve strategieën en dit is een gebied waar we als individu, maar ook bedrijven waar wij als individu voor werken, meer aandacht aan moeten besteden (vooral met het verminderde persoonlijke contact dat momenteel door corona nog eens wordt aangemoedigd).
"Als een bad overloopt, moet de vloer worden gedweild en moeten de kranen worden dichtgedraaid". Als het gaat om burn-out, lijken wij als individu, maar net zo goed de bedrijven waar we voor werken, zich op het eerste te concentreren en het laatste te vergeten. Onderwijs en de ontwikkeling van een ondersteunende cultuur is het zakelijke equivalent van de kraan dichtdraaien. Met het 24/7 karakter van internationale markten, het aanmoedigen van een ondernemersgeest en de overvloed aan mobiele communicatie was de wereld van werk vóór 2020 al sterk genoeg; Zet Covid in de mix en de eisen zijn nog een tandje hoger. Hoewel een atleet niet in staat is om op het door hem gewenste niveau te concurreren, of een arbeider die zijn doelen niet haalt, misschien minder belangrijk lijkt, hebben de Japanners ingezien dat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Ze hebben een woord ‘Karōshi’, dat simpelweg ‘dood door overwerk’ betekent – die kant willen we toch niet op?!
Tegenwoordig is er niet alleen ondersteuning door bewegingswetenschappers voor atleten, maar ook voor jou en mij - de 'normale mens'. Objectieve, wetenschappelijk onderbouwde metingen die je helpen inzichtelijk te maken hoe je stressniveau is, hoe je hersteld en wat je algehele welzijn is om een gezond niveau van maximale performance, waarbij de balans behouden blijft, te garanderen.
Als je het gevoel hebt dat je weinig energie hebt, eigenlijk niet goed weet hoe het nu écht met je gaat en je mogelijk zelfs op de rand van een burn-out zit, ben je misschien geïnteresseerd in een 3-daagse meting die jouw stress, herstel en inspanningen inzichtelijk maakt. En dit is corona-proof, want kan gewoon vanuit huis waarbij je de meetapparatuur toegestuurd krijgt.
In verband met de week van de werkstress krijg je - tot 1 december 2020 - € 35,00 korting.